Help! Ik ben werkgever

Plichten en verantwoordelijkheden werkgever

Zodra u een personeelslid aanneemt bent u volgens de wet werkgever. Veel mensen weten echter niet dat dit een enorme verantwoordelijkheid is met vaak onbekende kosten, complexe wetgeving en ondernemersrisico’s. Lees hieronder wat uw plichten en verantwoordelijkheden als werkgever zijn en wat de werkelijke kosten van een eigen medewerker zijn.

Stel u zelf eens de vraag: “kan en wil ik dit? Wil ik hier mijn tijd en energie aan besteden?” Funiwork biedt u de oplossing! Lees hier hoe u gelukkiger wordt met Funiwork.

Het Burgerlijk Wetboek (BW)

Hierin vindt u regels over bijvoorbeeld proeftijd, vakantie, opzegtermijnen en ontslag. Als hiervan bij cao of arbeidsovereenkomst kan worden afgeweken, dan is dat vermeld. Als dat niet is aangegeven, dan kan het niet.

Zo valt o.a. de Wet werk en zekerheid (Wwz) valt onder het BW en schrijft sinds 1 juli 2015 o.a. voor dat werkgevers hun werknemers de mogelijkheid moeten geven om scholing te krijgen. Het niet aanbieden hiervan kan lijden tot ontslagbescherming voor de werknemer.

De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag

Hierin staat dat uw werkgever u minstens het minimumloon en minimumvakantiebijslag moet betalen.

De Arbeidstijdenwet (ATW)

Hierin vindt u regels over werktijden en rusttijden. Zeer complexe materie om aan te voldoen in de uitvaartbranche, waar arbeidstijden een breed begrip zijn.

De Arbeidsomstandighedenwet

In deze (ARBO) wet staat hoe bedrijven moeten zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Denk aan regels voor tillen, werkplek, etc. etc. U bent bij wet verplicht een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) op te stellen. Het plan van aanpak is daarbij een verplicht onderdeel van de RI&E.

Inspectie SZW controleert namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of bedrijven zich aan de Arbo-wetgeving houden. De inspecteur controleert op de werkomstandigheden in het bedrijf. Maar hij controleert ook of er een RI&E met bijbehorend plan van aanpak aanwezig is. Of die RI&E compleet is, en getoetst door een gecertificeerde arbodienst of deskundige.

De Wet arbeid en zorg

Hierin vindt u informatie over een aantal verlofregelingen waarop u als werknemer recht heeft.

Wetgeving over gelijke behandeling

Hierin staat onder meer dat er geen verschil mag zijn in de arbeidsvoorwaarden tussen: mannen en vrouwen; autochtonen en allochtonen; werknemers die voltijds of in deeltijd werken; werknemers met een vast of tijdelijk contract; mensen met en zonder handicap; gezonde mensen en mensen met een chronische ziekte

Participatiewet

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Met werkgeversorganisaties is een quotum afgesproken, waarbij een % van uw personeelsbestand moet bestaan uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bindende regels in de CAO

Alle medewerkers in de uitvaartbranche vallen onder de CAO. In de CAO staan o.a. regels over de hoogte van het loon, vakantie, opzegtermijnen en dergelijke. Soms staat bij een wettelijke regel vermeld dat in een CAO iets anders mag worden geregeld dan de (hoofd)regel uit de wet.

Enkele CAO plichten voor werkgevers; opstellen vakantierooster; vakantiegeld uitbetalen, reiskosten regeling, pensioenfonds aanbieden en 50% bijdrage werkgever; verplicht WIA verzekering aanbieden; vakbond recht; ouderenbeleid; verlofregelingen; etc. etc.

Loonstrookje & loonadministratie

De werkgever moet bij de eerste loonbetaling een specificatie van het salaris geven, het zogenoemde loonstrookje. De werknemer krijgt een nieuwe loonstrook als er iets verandert in het loon. Of in de inhoudingen zoals premies voor sociale lasten of pensioen.

Op het loonstrookje moet een aantal gegevens staan. Bijvoorbeeld het bruto loon en het aantal uren dat de werknemer werkt. Ook moet de werkgever de jaaropgaaf naar fiscus en werknemer verzorgen.

Salaris op tijd betalen

De werkgever moet de werknemer loon betalen. De arbeidsovereenkomst regelt wanneer. Bij weekloon mag uitbetaling nooit langer duren dan een maand. Bij maandloon ligt de grens bij een kwartaal. Als een werkgever door nalatigheid loon te laat betaalt, kan een werknemer aanspraak maken op verhoging.

Verplichte afdrachten

De werkgever verzorgd de afdrachten voor de loonbelasting (loonheffingen) en afdracht premies volksverzekeringen WW, WAO en WIA. Na 2 jaar moet u een medewerker bij uitdiensttreding verplicht een transitievergoeding betalen.

Goed werkgeverschap

Dat houdt in dat u naast alle regelgeving als werkgever ook op een goede manier met u personeel omgaat en voor ze zorgt. Ook al heeft u alle wettelijke eisen voldaan, de rechter kan u als werkgever in een geschil met een medewerker altijd aanspreken op goed werkgeverschap. Uw morele plicht naar de werknemer toe.

Direct vacature plaatsen?

Meld direct een vacature aan dan vullen wij hem snel in!

Vacature aanmelden

Wat kost een medewerker?

Vraag een vrijblijvende offerte aan. U ontvangt binnen 1 werkdag een duidelijk voorstel.

Offerte aanvragen